Budapesti Retro Élményközpont logo

Kik azok az úttörők? – Visszaemlékezés

Az úttörő fogalom napjainkban szinte mindenki számára ismert Magyarországon, ha máshonnan nem is, de legalább a szülők, nagyszülők meséiből. Sokan édes emlékként tekintenek vissza kisdobos és úttörő éveikre, és büszkén adják oda unokáiknak az öveket, jelvényeket próbálgatni, a sípot fújogatni. Sokakon azonban elhatalmasodott a haragos érzés a mozgalmak politikai céljai iránt. Most összegyűjtöttük Nektek az úttörőélet azon részeit, amelyekre a legtöbben mindenképp jóérzéssel tekinthetünk vissza.

Kik azok az úttörők? – Visszaemlékezés

Ki lehetett úttörő?

Az úttörők az általános iskolák 5.-8. osztályos tanulói voltak. A náluk fiatalabbak, az alsósok voltak a kisdobosok, az idősebbek pedig a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) tagjaivá válhattak. A kisdobossá és úttörővé válás kapcsán nem volt választási lehetőségünk, míg a KISZ-tagság, mondhatni, önkéntes alapon működött.

 

Az úttörők 12 pontja

Amikor úttörőkké avattak minket, akkor mindünknek „esküt” kellett tennie és megfogadnia 12 szabályt. Bár néhányról azt sem tudtuk, mi fán terem, mégis egyenes háttal, büszkén ismételtük az alábbi sorokat.

 1. Az úttörő hű gyermeke hazánknak, a Magyar Népköztársaságnak, felelősséggel dolgozik érte. 
 2. Az úttörő erősíti a népek barátságát, védi a vörös nyakkendő becsületét. 
 3. Az úttörő szorgalmasan tanul, a világ és önmaga megismerésére törekszik. 
 4. Az úttörő gyarapítja és védi a szocialista társadalom értékeit. 
 5. Az úttörő ahol tud, segít, és önként szolgálja a közösséget. 
 6. Az úttörő igazat mond és igazságosan cselekszik. 
 7. Az úttörő szereti, tiszteli szüleit, nevelőit és az idősebbeket. 
 8. Az úttörő igaz, hű barát. 
 9. Az úttörő bátor és fegyelmezett. 
 10. Az úttörő szereti és védi a természetet. 
 11. Az úttörő edzi testét és óvja egészségét. 
 12. Az úttörő úgy él, hogy méltó legyen a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség tagságára.

Valóban akadnak az eskütételnek olyan pontjai, amelyek a politikába próbálják bevonni a fiatalokat, azonban sok szabály teljes egészében megegyezik a cserkészek elveivel, és a pusztán jó, barátságos gyermek törekvéseivel.

 

Az úttörő „szett”

Az ünnepségeken és a csapatgyűléseken mindünknek egyforma egyenruhát kellett viselnie, azzal az alapvető különbséggel, hogy míg a fiúk nadrágot, a lányok szoknyát hordtak. De az úttörőöv, a nyakkendő és a síp mindenki öltözékéhez hozzátartozott. A nyakkendők eleinte fehér alapon két vörös, majd kék csíkkal voltak ellátva, s ezt követte a vörös nyakkendő elterjedése, ami a kezdetekben a kitűnő munkát végző úttörők kiváltsága volt.
Az őrsök, csapatok és rajok külön-külön sajátos szimbóluma a csapatzászló volt. Minden közös nagygyűlés a zászló bevonulásával kezdődött, sőt! Az iskolákban a ballagási szertartás külön napirendi pontja volt, amikor a nyolcadikosok átadták zászlójukat a hetedikeseknek.

 

Közös úttörőrendezvények

1950-ben nyílt meg először a csillebérci úttörőtábor, sátortáborként. A ’70-es években elkezdték kiépíteni a táborhelyet, ami fapavilonokat, színpadot, postát, konyhát, sőt, még stadiont is kapott! Ekkoriban nyitotta meg kapuit a Balatoni Úttörőváros is Zánkán. Mindkét helyszín rengeteg gyermeknek adott táborozási lehetőséget országszerte egészen a rendszerváltásig.

 

Gyermekvasút

Az ’50-es évek elején elindult 7-es vasútvonal azon igényt volt hivatott kiszolgálni, hogy a budai hegyek viszonylag gyorsan és könnyen megközelíthetők legyenek. A vonal két végállomása Széchenyihegy és a 235 méterrel alacsonyabban elhelyezkedő Hűvösvölgy. A vonal különlegessége, hogy teljes egészében csakis gyerekek dolgoznak rajta mindmáig, természetesen felnőtt felügyelettel. Az ’50-es évektől közel 20 éven át a jó tanuló úttörők komoly tanfolyam elvégzése után részesülhettek abban a kiváltságban, hogy szolgálatot teljesíthettek a vasútvonalon. Legyen szó pénztárosokról, kalauzokról, naplózókról vagy váltókezelőkről, minden az ő kezükben volt. Ez a hagyomány napjainkban is fentáll, ráadásul 2015-ben bekerült a Guinness-rekordok közé, mint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.
 

Visszaemlékeznél interaktív módon az Úttörő táborra? Akkor gyere el hozzánk a Retro Élményközpontba, ahol interaktív kiállításunk segít újra átélni az Úttörők kalandjait!

Vedd meg online jegyed most: Jegyvásárlás

 

fejléckép forrása: Fortepan / Kovács Márton Ernő